English   |   Kontakt
 
 
 
Konfindustria per vendimin e Gjykates Kushtetuese per bordin e transparences

Konfindustria vlerëson, se çfarëdo të ishte vendimi i fundit i Gjykatës Kushtetuese, që rrëzoi në thelb kërkesën e opozitës për shfuqizimin e Bordit të Karburanteve, nuk pritej të sillte asnjë lehtësim të kostove për bizneset dhe qytetarët.

Nisma politike e opozitës, për të shfuqizuar Bordin e Karburanteve, mund të kishte ndikim pëmirësues te kostove për qytetarët dhe bizneset vetëm, nëse do të paraprihej dhe shoqërohej nga krijimi i Entit Rregullator të Karburanteve/ERRK, sipas modeleve të ngjashme të sukseshme në Rajon. Tregu i karburanteve ka qarkullim vjetor në mbi 11% të PPB me mbi 1.5 miliard $/vit, duke qenë nga më të mëdhenjtë e ekonomisë kombëtare.

Arsyeja e përfundimit të mësipërm është mungesa e konkurencës së lirë në tregun e karburanteve si pasojë e pranisë së oligopoleve dhe marrëveshjeve të tipit kartel. Mungesë e qartë e standarteve të konkurencës vërehen sidomos në pjesë të caktuara të zinxhirit tregëtar si shërbimet portuale, depozitimit dhe tregëtisë me shumicë të karburanteve. Autoritetet përgjegjëse janë treguar të paafta për të garantuar standartet e konkurencës në tregun strategjik të karburanteve.    

ERRK duhej të ishte agjensi e përhershme, në varësi të Kuvendit të Shqipërisë dhe i përbërë me profesionistë. Bordi i Trasparencës i deritashëm është me kohë të pjesshme, është në varësi të ekzekutivit dhe përbehej, në përplasje të qartë interesi, në gjysmën e antarëve vendimarrës, pikërisht me përfaqësues të subjekteve, që duhet të ishin objekt kontrolli.

Shqipëria ka çmimet krahësimore të karburanteve nga më të larta në nivel kontinenti dhe më gjerë. Kostot rriten edhe më shumë nga standartet e dobëta të cilësisë dhe vjedhjet me volumet në pikat e shitjes me pakicë. Mjaft problematike paraqitet edhe kontrabanda masive e karburanteve në vlera deri në 300 milionë$/vit, shoqëruar deri në thyerje të shpeshtë embargo me vende si Rusia, Irani, Libia, etj.

 
 

Nisma

+ Data 2022-05-25
Konfindustria (www.konfindustria.al) in cooperation with the National Environment Agency and the National Agency of Natural Resources will organize the first International Expo Forum " Albanian Oil & Gas Industry versus Environmental Standards. Challenges
[Me shume]
+ Data 2022-05-25
Konfindustria (www.konfindustria.al) in cooperation with the National Environment Agency and the National Agency of Natural Resources will organize the first International Expo Forum " Albanian Oil & Gas Industry versus Environmental Standards. Challenges
[Me shume]

Njoftime

+ Data 2021-05-22
http://arka.com.al/ Creating unique and sustainable spaces for extraordinary life experience
+ Data 2021-02-04
PËRSE SHQIPËRIA DUHET TË HEQË DORË NGA HIDROENERGJIA DHE TË RUAJË LUMIN E FUNDIT ME RRJEDHJE TË LIRË NË EVROPË/ /https://cf.iisd.net/savi/story/perse-shqiperia-duhet-te-heqe-dore-nga-hidroenergjia-dhe-te-ruaje-lumin-e-fundit-me-rrjedhje-te-lire
+ Data 2020-05-20
Qeveria pranon kërkesen e përsëritur të Konfindustria për rikthimin sa më shpejt në normalitet duke zgjeruar ndjeshëm fashën orare, duke lejuar levizjen e njerëzve pa autorizim dhe duke hapur kategori të ndryshme biznesesh.
 
Tregu i Ideve
Miq, ju ftojme ne bashkebisedim! Tema e dites:  Si e vleresoni nismen e BE per Krijimin e Tregut te Perbashket Rajonal te vendeve te Ballkanit Perendimor. Tregu Rajonal perballe Tregut Kombetar Shqiperi-Kosove. Dergoni mendimet tuaja ne ide@konfindustria.al  
Login


© 2007 - 2023 Konfindustria. te gjitha te drejtat e rezervuara